Lyhytaikainen huolenpito
Vammaisella henkilöllä on oikeus tarpeidensa mukaiseen lyhytaikaiseen huolenpitoon.
Vammaisella henkilöllä on vammaispalvelulain perusteella oikeus tarpeidensa mukaiseen lyhytaikaiseen huolenpitoon (24 §). Käytännössä se on yleensä muutaman tunnin, päivän tai viikon pituisia jaksoja. Poikkeuksellisesti esimerkiksi sairastumistilanteissa on kuitenkin myös mahdollisuus pidempiin jaksoihin.
Lyhytaikainen huolenpito turvaa vammaisista henkilöistä kotona huolehtivien perheenjäsenten yhdenvertaisia mahdollisuuksista käydä töissä, selviytyä erilaisista velvoitteistaan ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Ensisijaista kuitenkin on palvelun toteutus vammaisen henkilön yksilöllisten tarpeiden mukaan.
Lyhytaikaisen huolenpidon palvelut korvaavat kehitysvammalain perusteella yksilöllisenä hoitona ja muuna huolenpitona tai muuna erityishuollon toteuttamiseksi tarpeellisena toimintana sekä kumotun vanhan vammaispalvelulain perusteella muuna palveluna aikaisemmin järjestettävän palvelun. Aiemmin on järjestetty varsinkin lyhytaikaista hoitoa eli tilapäishoitoa.
Myöntämisedellytykset
Oman perheen tai muun läheisen kanssa asuvalla vammaisella henkilöllä on oikeus saada lyhytaikaista huolenpitoa silloin, kun huolenpidosta vastaavat läheiset ovat omaan elämäänsä liittyvien velvoitteiden, kuten esimerkiksi työn tai opiskelun taikka levon tai virkistyksen tarpeen vuoksi lyhytaikaisesti estyneet huolehtimasta vammaisesta henkilöstä, joka tarvitsee silloin apua tai tukea päivittäisissä toimissa tai valvontaa turvallisuuden vuoksi.
Kaikenikäiset vammaiset henkilöt ovat oikeutettuja lyhytaikaiseen huolenpitoon. Lapsen kohdalla on kuitenkin huomioitava, että hoidon ja huolenpidon tarpeen tulee johtua vammasta tai sairaudesta, ei nuoresta iästä. Lyhytaikainen huolenpito vastaa tilapäiseen tai tietyin väliajoin toistuvaan ulkopuolisen huolenpidon tarpeeseen. Säännöllisesti toistuvien tilanteiden lisäksi lyhytaikainen huolenpito on tarkoitettu myös poikkeuksellisiin tai äkillisiin tilanteisiin.
Lyhytaikaista huolenpitoa on oikeus saada myös, jos kunta ei järjestä perusopetuslain perusteella sellaista aamu- ja iltapäivätoimintaa, joka vastaa vammaisen lapsen yksilöllisiin tarpeisiin.
Lyhytaikaisen huolenpidon tarkoitus
Lyhytaikaisen huolenpidon tarkoitus on turvata vammaisen henkilön lyhytaikainen avun ja tuen saaminen, jotta vammaisesta henkilöstä huolehtivat läheiset voivat hoitaa omaan elämäänsä liittyvät velvoitteet ja huolehtia hyvinvoinnistaan. Lyhytaikaisen huolenpidon merkitys korostuu, mitä sitovampaa vammaisen henkilön avun tarve on. Palvelun avulla läheinen voi saada esimerkiksi aikaa levätä ja huolehtia unentarpeestaan.
Lyhytaikaista huolenpitoa voidaan toteuttaa henkilökohtaisena tai ryhmässä annettavana palveluna taikka osana muuta palvelua. Lyhytaikainen huolenpito on toteutettava siten, että se tukee vammaisen henkilön osallisuutta hänen ikänsä ja kehitysvaiheensa edellyttämällä tavalla.
Päätöksenteko
Lyhytaikaisen huolenpidon määrästä ja toteutustavasta päätettäessä on otettava huomioon vammaisen henkilön asiakassuunnitelmaan kirjattu avun, tuen ja huolenpidon tarve, vammaisen henkilön toivomukset sekä perheen tilanne kokonaisuudessaan. Lyhytaikaisen huolenpidon sisältö, määrä ja toteuttamistapa on kirjattava päätökseen. Päätöksentekoon vaikuttaa ratkaisevasti huolenpidon yksilöllinen tarve. Palvelu voidaan tuoda esimerkiksi vammaisen henkilön kotiin.